Gilaburu Meyvesi


  

Gilaburu Meyvesi!

Bin bir mucize meyve olarak ünlenen Gilaburu meyvesi, daha çok yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı karasal iklimde yetişmeye uygun meyvedir...
 
Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet AksoyGilaburu meyvesi, Orta Anadolu da geleneksel olarak hem meyve hemde meyve suyu olarak tüketilmektedir. Parlak kırmızı rengi, ekşi ve buruk tadı vardır. İnce kabuklu meyvenin tek çekirdeği vardır. Üzüm meyvesini andıran kırmızı renkteki Gilaburu meyvesinin  Orta Anadolu'da başta kayseri olmak üzere, Yozgat ve Sivas'ta bu meyveyi severek yetiştirmiş ve kullanmıştır.
 
 
Kayseri ve orta Anadolu'da Kabakulak, Şeker, safra gibi durumlarda tedaviye destek olarak kullanılmaktadır. Gilaburu meyvesi tok tutuyor.
 

En Değerli Amino Asitler Gilaburuda

 

Yaşamsal olarak çok önemli 15 farklı aminoasit içerdiği belirlenmiştir. Gilaburu meyvesinde bulunan hidrokinonlar, arbutin, metilarbutin, skopoletin ve skopolin gibi kumarinler ile tanenlerdir, Gilaburu meyvesinde bulunan bazı bileşikler tablo1 de gösterilmiştir. Gilaburu meyvesinin çekirdek ve pulp artıklarında önemli oranda sterol bulunmaktadır, Gilaburu meyvesi çekirdeklerinin Aspartik asit, Treonin, Serin, Glutamik asit, Prolin, Glisin, Alanin, Valin, Lösin, İzolösin, Tirozin, Fenilalanin, Histidin, Lisin ve Arjinin. Bol miktarda C vitamini ve antioksidan maddeler içeren Gilaburu meyvesinin gıda endüstrisinde de değerlendirilebilecek bir ürün olduğu düşünülmektedir.


Gilaburu Meyvesi İster Meyve, ister Meyve Suyu Olarak Tüketiliyor!
 
Orta Anadolu'da yıllardır geleneksel bir içecek ve meyve olarak tüketilen gilaburu meyvesi, işletmeler tarafından işlenip yurt içi ve yurt dışındaki tüketicilere de  meyve suyu olarak ulaştırılmaya başlanmıştır. Sonbaharda hasat edilen Gilaburu meyvesi, bu dönemde acı ve buruk olduğundan içme suyuyla küplere yada bidonlara salamura ediliyor. Salamura edilen meyveler 3 ay gibi bir zaman, karanlık ve serin yerde bekletildikten sonra ancak tüketilebiliyor. Ekşi ve buruk olan tadı kendine has kokusu olan Gilaburu meyvesi, ilk kez kullanacaklara tadı hoş gelmekle birlikte bir müddet sonra keyifle tüketiliyor.
 
Gilaburu Meyvesi Hazırlamak Çok Kolay!
 
Salamura edilmiş Gilaburu meyvesinden bir miktar tabağa alınıp üzüm yer gibi yeniyor. Meyve suyu şeklinde tüketmek istenirse bir miktar gilaburu meyvesi geniş bir kaba koyarak eziliyor, ezilmiş olan meyve süzgeçten geçirilip sürahi içerisinde soğuk dolapta bekletiliyor. Canınız gilaburu suyumu çekti, bardağın 3/2 sini Gilaburu meyvesi suyu, kalan 3/1 ni ılık su koyarak şekerli yada şekersiz afiyetle içebilirsiniz.
 
Hamile ve Ülser Hastaları Dikkat!
 
Ülserli hastalar kontrollü kullanabiliyor. Hamile bayanlar ilk 4 ay kullanamıyor. Bilgi alınız.
 
Soğuk ve Kuru İklimde Yetişin Gilaburu Meyvesi Daha Kaliteli Oluyor!
 
Gilaburu meyvesi daha çok yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı karasal iklimde yetişmeye uygun meyvedir. Yüksek rakımlı yerleri sever ve en az 1000 ile 1100 rakımda yetişir. Dolgun ve parlak kırmızı rengiyle görsel olarak çok gösterişlidir. Meyvenin parlak ve dolgun olması bol su Güneşi sevmesindendir. Yetiştiği bölgenin bol sulu ve Güneşli olması gerekir, aksi halde meyveler kalitesiz ve zayıf olacaktır.

 

Çiftçiler Eğiliyor Gilaburu Meyvesi Yetiştiriciliği Teşvik Ediliyor!

 

Gilaburu meyvesi yetiştirmek için henüz büyük bahçe kuran yok, fakat bahçe çalışmaları yapıldığı yönünde haberler geliyor. Genellikle su kenarlarında arazisi olanlar, tarlalarının kenarlarına dikerek yetiştiriyor. Gilaburu daha çok bahçe kenarlarında çit ve süs bitkisi olarak yetişmekte, ancak yüksek fiyatı nedeniyle meyve üreticilerinin ilgi alanına giriyor. Sulama sistemi kurularak büyük ölçekli bahçelerde yetiştirmek mümkün olacak. Organik maddelerce zengin topraklardan hoşlanan gilaburu meyvesi iyi gelişebilmek için bol miktarda suya, iyi renkli ve kaliteli meyve için de bol güneşe ihtiyaç duyuyor, böyle araziniz varsa gilaburu meyvesi üretimine başlayabilirsiniz.

 

 

Gilaburu Meyvesi Görselleri

 

gilabruru meyvesi salkımlı gilabruru meyvesi


gilaburu meyvesi


gilaburu meyvesi dalında


gilaburu meyvesi yapraklı dalında


gilaburu meyvesi güneş altında

 

gilaburu meyvesi hasat yapılırken    


 

Bu bilgiler sadece bilgi ve eğitim amacıyla sağlanmıştır.


 




IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.